reth_limani.jpg
 

 

 

 

ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
05/12/05

Ιδρύθηκε (18/11/2005) η συλλογική επαγγελματική οργάνωση των επιχειρήσεων που ως κύρια δραστηριότητά τους έχουν τα αγροτικά προϊόντα / τρόφιμα πιστοποιημένης ποιότητας. Δηλαδή, εκείνα που εμπίπτουν σε μια από τις τρεις νομικά καθορισμένες και ελεγχόμενες κατηγορίες:
- τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης / Γεωγραφικής Ένδειξης (καν.2081/92)
- τα Βιολογικής Παραγωγής (καν.2092/91)
- τα Ολοκληρωμένης Γεωργίας σύμφωνα με αναγνωρισμένα επίσημα πρότυπα.
Θα καταβληθούν επίσης προσπάθειες ώστε σύντομα να προστεθούν και παραδοσιακά προϊόντα βεβαιωμένης ιδιοτυπίας (καν.2082/91).
Οι επιχειρήσεις μετέχουν στον Σύνδεσμο ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς (εταιρείες, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), από την παραγωγική / μεταποιητική / εμπορική δραστηριότητά τους, καθώς και τα προϊόντα (ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, κρασί, γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κλπ). Μοναδικό κριτήριο ένταξης σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια είναι η σοβαρή και αποτελεσματική δραστηριότητα σχετικά με Ελληνικά Αγροτικά Προϊόντα Πιστοποιημένης Ποιότητας.
Από τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του Συνδέσμου, ιδιαίτερης σημασίας είναι η ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας, η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών, η προώθηση των προϊόντων στην εγχώρια, κοινοτική και διεθνή αγορά και η προστασία από τις περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Για να περιφρουρήσει ο Σύνδεσμος τα μέλη του και τα προϊόντα τους, θα καθιερώσει μηχανισμό εσωτερικού αυτοελέγχου και θα θεσπίσει κανόνες δεοντολογίας.
Η δημιουργία του Συνδέσμου προήλθε από πρωτοβουλία του κ. Βασίλη Ζαμπούνη, γεωργοοικονομολόγου, ο οποίος αναλαμβάνει και τη θέση του Διευθυντή του. Με την ίδρυσή του από ένα μικρό αριθμό 21 επιχειρήσεων, ο χώρος των Αγροτικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας αποκτά έκφραση και σχήμα, το οποίο θα επιδιώξει να διευρυνθεί απευθυνόμενο σε όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.
Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνεται η ενημέρωση και ο διάλογος με τα αρμόδια Υπουργεία, τους δημόσιους οργανισμούς, όπως ο ΟΠΕΓΕΠ, ο ΕΦΕΤ, ο ΟΠΕ, το ΕΘΙΑΓΕ, καθώς και τις (δι)επαγγελματικές οργανώσεις με τις οποίες θα διαπιστώνεται σύμπτωση αρχών και κατευθύνσεων. Τα μέλη του Συνδέσμου έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας και της ανάγκης μόνιμης επιστημονικής υποστήριξης, γι αυτό και θα επιδιωχθεί η συνεργασία με επιστήμονες όλων των συναφών ειδικοτήτων.
Τα προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας απολαμβάνουν της γενικής συμπάθειας και των συχνών διακηρύξεων υποστήριξής τους, καθώς καλούνται να δώσουν διέξοδο στα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τα οποία έχουν έρθει στην επιφάνεια, με ακόμη πιο οξύ και έντονο τρόπο τώρα, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Ωστόσο, αυτό που είναι ζητούμενο και πεδίο διεκδίκησης για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας είναι η μετουσίωση αυτών των διακηρύξεων σε συνεκτικές και έμπρακτες πολιτικές, παράλληλα με την παραγωγική οργάνωση και επιχειρηματική αλληλεγγύη των ίδιων των επιχειρήσεων.

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2005

Η εννεαμελής Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από τους:
- Κεφαλογιάννη Άρη (Πρόεδρος), ΓΑΙΑ ΑΕ (Ελαιόλαδο, Επιτραπέζιες Ελιές)
- Γανιάρη Κωνσταντίνο (Α΄Αντιπρ.), Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου
- Πατσιούρα Νικόλαο (Β΄Αντιπρ.), Αναγκ. Συν/σμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης
- Σπυρόπουλο Γιάννη (Γεν. Γραμμ.), ΑΡΚΑΣ ΑΕ (Κρασί) και ΟΙΚΟΦΑΡΜΑ ΑΕ (Κτηνοτροφικά)
- Δαρδάνη Γιώργο (Ταμία), Α.Σ. Στιμάγκας (Σουλτανίνα)
- Κοζομπόλη Βασίλη (Μέλος), ΑΣ Αβίας-Μαντινείας (Ελαιόλαδο και Επιτρ. Ελιές)
- Κόκκινο Γιώργο (Μέλος), ΑΣ Νηλέας (Ελαιόλαδο)
- Μποτό Αλέξανδρο (Μέλος), Ρουσσάς ΑΕ (Φέτα)
- Μελά Ευάγγελο (Μέλος), Ελαιουργεία Ασκληπιείου (Ελαιόλαδο)

Ιδρυτικά μέλη είναι επίσης οι:
- Αναγνωστάκης Μανώλης, Κρητική Γη ΕΠΕ (Ελαιόλαδο)
- Βλαχολιάς Φάνης, Κεφαλάς Σπάρτη ΑΕ (Ελαιόλαδο)
- Γεωργιόπουλος Πολυχρόνης, ΑΣ Ελαιώνας (Ελαιόλαδο)
- Δημητριάδης Γιώργος, BIOLEA ΟΕ (Ελαιόλαδο)
- Ευστρατίου Σπύρος, LESVOSHOP
- Μανδάλας Γιάννης, MEDITERRA AE, (Μαστίχα Χίου)
- Μπριντζίκης Σάκης, Κτήμα Μπριντζίκη, (Κρασί)
- Παναγιωτάκης Μιχάλης, Φριντριχ Μπλάουελ, (Ελαιόλαδο)
- Παπαδόπουλος Κώστας, ΑΣ Βιοαγρός, (Οπωροκηπευτικά)
- Ψυλλάκης Νίκος, Κτήμα Ψυλλάκη, (Ελαιόλαδο)


 

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες