reth_limani.jpg
 

 

 

 

Η ΑΓΟΡΑ ΠΟΤΩΝ - ΤΣΙΓΑΡΩΝ
29/06/05

Έρευνα της Stat Bank για την αγορά Ποτών - Τσιγάρων


Πτωτικές τάσεις στα καθαρά κέρδη των μεγαλύτερων εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων των δύο κλάδων

Μειωμένα κατά 11 % εμφανίζονται τα συνολικά καθαρά κέρδη των 31 μεγαλύτερων εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων ποτών κατά το 2004 σε σχέση με το 2003. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των ισολογισμών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα οποία και τα συνολικά κέρδη των πέντε μεγαλύτερων εισαγωγικών εταιρειών εμπορίας τσιγάρων μειώθηκαν κατά 25%. Αν τα παραπάνω στοιχεία πιστοποιούν τη δυστοκία που επικρατεί στον τομέα των επιχειρήσεων, το «πάγωμα» του συνολικού τζίρου των εν λόγω επιχειρήσεων αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη για τις δυσκολίες στις συγκεκριμένες αγορές που εμφανίζουν έντονα σημεία κόπωσης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ευρύτερης έρευνας η οποία διεξήχθη στον κύκλο των 1.200 μεγαλύτερων εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, προκύπτει ότι από τους 26 κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας του εγχώριου εμπορίου οι έξι τομείς που είτε εμφάνισαν μειωμένες αποδόσεις στον τομέα της κερδοφορίας είτε τις διατήρησαν είναι αυτοί της εμπορίας καυσίμων, των σουπερμάρκετ, των ηλεκτρικών συσκευών, των ποτών, των χημικών χρωμάτων και των τσιγάρων. Πρόκειται, με δύο λόγια, για τομείς που έχουν σχέση με άμεσες καταναλωτικές ανάγκες. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι και σε αυτούς τους τομείς δεν μιλάμε για ζημιές των επιχειρήσεων αλλά για μείωση των κερδών τους.

H κατανάλωση ποτών

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ποτών οι 31 επιχειρήσεις εμφάνισαν ελαφρά μείωση των πωλήσεών τους κατά 0,21% για να σταθεροποιηθούν στο επίπεδο των 687 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως τα συνολικά κέρδη τους μειώθηκαν από περίπου 30 εκατ. ευρώ το 2003 σε 26,5 εκατ. ευρώ το 2004. Κυρίαρχη θέση στον κλάδο κατέχουν οι εταιρείες Diageo Hellas, Καρούλιας και Αμβυξ. Ειδικότερα:

* H Diageo Hellas παραμένει η πρώτη σε μέγεθος εταιρεία ποτών στη χώρα μας (το ίδιο και η μητρική για όλον τον κόσμο) με πολλά διάσημα ονόματα στο portfolio της - Johnnie Walker, Haig, J&B, Dimple, Gordon's Gin, Smirnoff Vodka, Baileys, Captain Morgan Rum, Tequila Jose Cuervo. Η εταιρεία έχει επίσης σημαντική παρουσία στα ποτά χαμηλού αλκοολικού βαθμού. To 2004 η Diageo Hellas έκλεισε με κύκλο εργασιών 179 εκατ. ευρώ και καθαρά προ φόρων κέρδη 10,5 εκατ. ευρώ. H εταιρεία εμφανίζει συνεχή ανάπτυξη για περισσότερο από μία δεκαετία.

* H Β. Σ. Καρούλιας, που διευθύνεται από τον κ. Χρ. Αργυρού, είναι επίσης μία από τις ισχυρότερες του κλάδου ενώ έχει χαρακτηριστεί «το καλύτερο σπίτι για τη φιλοξενία των ανεξάρτητων ποτών». Η επιχείρηση διακινεί ορισμένα από τα πιο διάσημα ποτά, μεταξύ των οποίων τα (εισαγόμενα) Cutty Sark, Famous Grouse, J. Daniel's, Southern Comfort, Finlandia, Cointreau, Remy Martin και τα (εγχώρια) Metaxa και Ισ. Αρβανίτης «Πλωμάρι». Η επιχείρηση έχει επενδύσει πρόσφατα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 9.000 τετραγωνικών μέτρων στον Αγιο Στέφανο Αττικής χρησιμοποιώντας ίδια κεφάλαια και χωρίς καμία προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό. H κάμψη στην κερδοφορία της εξηγείται αφενός από τα τεράστια κονδύλια που η εταιρεία ξόδεψε για τη διαφημιστική προβολή των προϊόντων της, αφετέρου από τη μη διανομή του Drambui.

* Σταθερή στο επίπεδο των πωλήσεων με ανεπαίσθητη μείωση στην κερδοφορία της εμφανίζεται η εταιρεία Αμβυξ, που αποτελεί τον τρίτο ισχυρότερο παίκτη της αγοράς οινοπνευματωδών ποτών και διαχειρίζεται έναν τζίρο της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ. Στο «χαρτοφυλάκιό» της περιλαμβάνονται προϊόντα όπως: Absolut, After Shock, Balvenie Malt, Blu, Bud, Campari, Cinzano, Clan McCregor, Dom Perignon, Finsbury, Glenfiddich, Grant's, Hennessy, Jim Beam, Marrie Brizard, Moet & Chandon, Molinari, Ouzo Athenne, Ronrico, Sierra, Suntory και Veuve du Vernay.

Τα φθηνά πακέτα

Αντιστοίχως από τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία οι συνολικές πωλήσεις των πέντε μεγαλύτερων εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων τσιγάρων διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 233 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας ανεπαίσθητη αύξηση σε σχέση με το 2003. Αντιστοίχως τα συνολικά τους κέρδη μειώθηκαν κατά 25% για να φτάσουν τα 9,4 εκατ. ευρώ. Οι θυγατρικές πολυεθνικών οίκων αντιμετώπισαν την έντονη πίεση των εταιρειών που διακίνησαν τα φθηνά τσιγάρα, με αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμους πόντους από τη συνολική αγορά. H τάση όμως αυτή προβλέπεται να αντιστραφεί μετά τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των τσιγάρων οι οποίες έγιναν από το οικονομικό επιτελείο. Οι εταιρείες που εμφάνισαν επιδείνωση των αποτελεσμάτων τους ήταν η British American Tobacco και η Japan Tobacco International. Αντιθέτως, εξαιρετικά θετική εμφανίζεται η πορεία των εταιρειών Imperial Tobacco, Gallaher Hellas και Scandinavian Tobacco. Ιδιαίτερα η τελευταία, που αντιπροσωπεύει τα Prince και διευθύνεται από τον κ. Γ. Αποστολόπουλο, εμφάνισε την υψηλότερη αύξηση καθαρών κερδών κατά 79%.


 

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες