reth_limani_old3.jpg
 

 

 

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
12/3/2019

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας , η νεοσύστατη επιτροπή ανάπτυξης γυναικείας επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και επιχειρηματικότητα...από το παρελθόν στο μέλλον» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Μέσα από τις εισηγήσεις, καταξιωμένων γυναικών, που έχουν επί σειρά ετών μια επιτυχημένη παρουσία  στην επιχειρηματικότητα και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς, αναδείχθηκαν σημαντικές πτυχές για τη γυναίκα και τους ρόλους που έχει κοινωνικά αλλά και σαν επαγγελματίας. Μέσα από τη δική τους «ματιά» , οι εισηγήτριες Αναστασία Δρανδάκη, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, Κατερίνα Ξεκάλου , επιχειρηματίας και η Κατερίνα Κορνελάκη η δημιουργός της Σχολής Grant  μίλησαν για την προσπάθειά τους, αλλά και την εξέλιξη της γυναίκας στο χρόνο φτάνοντας στο σήμερα , όπου παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας έχει καταφέρει να καταξιωθεί σε πολλούς και σημαντικούς τομείς. 

Η παρουσία της σύγχρονης γυναίκας είναι εμφανής και δεδομένη σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, αφού σήμερα ολοένα και περισσότερο βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης , εξουσίας , συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική , ενώ διαπρέπουν στις επιστήμες και την επιχειρηματικότητα.

Ταυτόχρονα, όμως η σύγχρονη γυναίκα  έχει πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητά της , αφού μεταξύ άλλων είναι μητέρα και σύζυγος κάτι που καθιστά αναγκαία την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής της ζωής.

Πόσο εύκολο όμως είναι κάτι τέτοιο;

Tην απάντηση, δίνουν οι ίδιες οι γυναίκες αφού μέσα από το επιτυχημένο παράδειγμα τους αποτελούν έμπνευση για τις νεότερες γενιές, φωτίζοντας   την πορεία της γυναίκας στο χρόνο αλλά και τον δρόμο προς την επιτυχία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαίρη Λιονή έχοντας και η ίδια έναν σημαντικό θεσμικό ρόλο ευχήθηκε σε όλες της γυναίκες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα και επεσήμανε: «Σε αυτές που έχουν δύσκολους ή δυσκολότερους καθημερινούς αγώνες, είτε με την οικογένειά τους είτε με τη δουλειά τους ή αν έναν θεσμικού ρόλο  εκείνο που έχω να πω είναι να έχουν δύναμη κουράγιο και υπομονή, όπως και όλοι οι άνθρωποι για να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα της σημερινής εποχής. Στο επιμελητήριο γίνεται μια πάρα πολύ καλή εκδήλωση που δεν είναι επετειακή, έχει να κάνει με τον αγώνα της γυναικείας επιχειρηματικότητας , με τις δυσκολίες που συναντάνε όλοι οι άνθρωποι ιδιαίτερα οι γυναίκες. Θα ακούσουμε παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών στη δουλειά τους και εύχομαι και ελπίζω να γίνουν παραδείγματα και στις νεώτερες γενιές να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες , να αγωνιστούν αν και πιστεύω ότι ως γυναίκες έχουμε μια δύναμη παραπάνω και να αγωνιζόμαστε και να υπερνικάμε τα εμπόδια».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης σε δηλώσεις του ανέδειξε την γυναικεία παρουσία σε σημαντικές θέσεις ευθύνης του Δήμου Ρεθύμνης ενώ αναφέρθηκε  μεταξύ άλλων και στην παρουσία τους στα ψηφοδέλτια εν όψει των εκλογών.  «Η γυναίκα έχει ανοίξει τα φτερά της και συνέχεια καταξιώνεται ο ρόλος της μέσα στην κοινωνία, δεν είναι πλέον η μητέρα, η σύζυγος και η αδελφή αλλά είναι η γυναίκα που παράγει, ο δημιουργός, η διευθύντρια, η μάνατζερ και της ανήκει μια αξιοζήλευτη θέση.  Έχω διαπιστώσει και μέσα στο δήμο, όπου όλες οι διευθύντριες είναι γυναίκες, ότι έχουν μεθοδικότητα, οργανωτικότητα και συστηματικότητα και εκτιμώ ότι και τα νέα δημοτικά συμβούλια αν εκτός από την ποσόστωση στα ψηφοδέλτια , έχουμε αυτό το αποτύπωμα και στην εκλογιμότητά τους , τα εκλογικά συμβούλια θα είναι και παραγωγικότερα και καλύτερα και πιο ποιοτικά» επεσήμανε ο κος Μαρινάκης.

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης Γιώργος Γιακουμάκης τονίζοντας πως τα ποσοστά των γυναικών επιχειρηματιών έχουν αυξηθεί σημαντικά.   «Την ημέρα που γιορτάζουν οι γυναίκες το επιμελητήριο Ρεθύμνου οργανώνει την εκδήλωση αυτή . Το έργο το έχουν αναλάβει γυναίκες, μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης για να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις σε γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι χωρίς τις γυναίκες δεν μπορούμε και δεν γίνονται πολλά πράγματα. Έτσι το Επιμελητήριο Ρεθύμνης μέσα σε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προωθεί και αυτό το σημαντικό σκέλος. Είναι πολλές οι γυναίκες που επιχειρούν σε διάφορους τομείς . Είναι ένα σοβαρό ποσοστό και γι αυτό στηρίζουμε την προσπάθεια» ανέφερε ο κος Γιακουμάκης.

Η πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Κρήτης Αναστασία Δρανδάκη , μέσα από την πολυετή εμπειρία και επαγγελματική πορεία σε έναν δύσκολο και απαιτητικό τομέα, όπως αυτόν της δικαιοσύνης  μετέφερε στη διάρκεια της εισήγησή της τις δυσκολίες αλλά και την ομορφιά του εγχειρήματος . Όπως επεσήμανε η κα Δρανδάκη:  «Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι η δυσκολία και η ομορφιά του εγχειρήματος, να αισθάνεσαι ότι προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς να νιώθεις ότι παραμελείς την οικογένεια και το περιβάλλον σου».

Η επιχειρηματίας, Κατερίνα Ξεκάλου μοιράστηκε με το κοινό την δική της πορεία στο επιχειρείν ,  αφού επί σειρά ετών βρίσκεται στο τιμόνι μιας πολυβραβευμένης και επιτυχημένης επιχείρησης. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα έστειλε το δικό της μήνυμα και επεσήμανε: «Μια μέρα η οποία κανονικά ίσως και να μην έπρεπε να εορτάζεται , αφού το 2020 οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να έχουν διακρίσεις μεταξύ τους. Είναι μια ευκαιρία όμως για τις γυναίκες να υπενθυμίσουν σε όλους και πιο πολύ στον εαυτό τους ότι εκτός από υποχρεώσεις επαγγελματικές, επιχειρηματικές, κοινωνικές έχουν και ένα σωρό άλλες οικογενειακές, προσωπικές , συντροφικές και όλο αυτό είναι μια όμορφη ημέρα να το συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα τα οποία θα βοηθήσουν στο μέλλον τα παιδιά μας, τις κόρες μας να μεγαλώνουν ως άνθρωποι και όχι ως γυναίκες μόνο».

Η κα Αραπλή Παρασκευή, μέλος του ΔΣ τκαι πρόεδρος του τμήματος υπηρεσιών του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στη νεοσύστατη επιτροπή ανάπτυξης γυναικείας επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας και τόνισε: «Eίμαστε ένα νεοσύστατο τμήμα, η επιτροπή ανάπτυξης γυναικείας επιχειρηματικότητας του επιμελητηρίου που αποτελείται από δύο μέλη του ΔΣ και δύο μέλη του επιμελητηρίου και του εμπορικού συλλόγου. Είναι μια συμβολική εκδήλωση αυτή που πραγματοποιούμε. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της γυναίκας στον πολυδιάστατο ρόλο που έχει και η επιδεξιότητα σε όλους τους τομείς. Όμως το αρνητικό είναι ότι έχει πολυδιάσπαση στον ρόλο της και γυάλινη οροφή, φτάνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτό το κατεστημένο και να στείλουμε το μήνυμα ότι η γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει  σε όλους τους ρόλους , να είναι και γυναίκα και επιχειρηματίας και μητέρα και σύζυγος».

Η κα Αθηνά Τσικιντίκου , γενική γραμματέας εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου, αντιπρόσωπος στην ΕΣΕΕ και μέλος της γυναικείας επιχειρηματικότητας του επιμελητηρίου σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό γυναικείας παρουσίας στο εμπόριο και επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η γυναίκα στο εμπόριο και ειδικότερα στο Ρέθυμνο κατέχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Περίπου το 60% με 65% οι επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο ανήκουν σε γυναίκες και αυτό είναι πάρα πολύ καλό, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Λόγω της κρίσης που περνάμε θεωρώ ότι το παλεύουμε πάρα πολύ καλά».

ΝΕΟΙ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΒΡΥΣΩΝ ΕΜΠΝΕΕΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ξεχώρισε και η παρουσία των μαθητών του ΕΠΑΛ Βρυσών μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, που κατάφεραν να αποσπάσουν το δεύτερο βραβείο στη μαθητική εμπορική έκθεση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων μέσα από την επιτυχημένη προσπάθεια «Κρητοβουτιές».

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της  η κα Αφροδίτη Τερζή εκπαιδευτικός στο ΕΠΑΛ Βρυσών : «Ήρθαμε ως νέοι επιχειρηματίες να δείξουμε μια εικονική επιχείρηση που φτιάξαμε, να παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας με τα οποία συμμετείχαμε πριν δύο εβδομάδες σε διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη και καταφέραμε να διακριθούμε στη δεύτερη θέση παίρνοντας το βραβείο της δεύτερης καλύτερης εικονικής επιχείρησης στην Εμπορική έκθεση του  σωματείου επιχειρηματικότητας νέων.

Την παρουσίαση των καινοτόμων προϊόντων έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης «Κρητοβουτιές» ο μαθητής του ΕΠΑΛ  Στράτος Νενεδάκης. Ο ίδιος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην παρασκευή των προϊόντων και ανέφερε: « Φτιάξαμε δύο ατομικά σνάκ το αλμυρό κριτσίνι που περιείχε λιαστή ντομάτα, θυμάρι και ένα ντιπ από πάστα ελιάς και το γλυκό που περιέχει μήλο, κανέλα και ένα ντιπ από πετιμέζι και ταχίνι. Αντί για νερό περιέχει μαλοτήρα  ενώ η συσκευασία που φτιάξαμε έμοιαζε με πλαστικό ήταν όμως οικολογική, φτιαγμένη από άμυλο για να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Είναι κάτι καινοτόμο και οι πρώτες ύλες είναι ντόπιες».

Στην εκδήλωση μίλησε μέσω βίντεο η Μαρία Κοκάλα , η 15χρονη μαθήτρια που κατέκτησε το ευρωπαϊκό βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας» η οποία πήρε συνέντευξη από την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μια μεγάλη Ελληνίδα , εξέχουσα προσωπικότητα και πρωτοπόρο,  αφού είναι η πρώτη γυναίκα Πρύτανης των Πανεπιστημίων του Παρισιού.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα Αναστασία Μανώλα, Πρόεδρος της Επιτροπής ανάπτυξης γυναικείας επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες