reth_night.jpg
 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
28/2/2019

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης στα πλαίσια της από 27/2/2019 απόφασης του Διοικητικού του  Συμβουλίου, θεωρεί ότι θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια του για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες, προκειμένου να αξιοποιήσουν, τουλάχιστον, τις ευκαιρίες αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν.

Συνεπώς,   ενημερώνει τα μέλη του για τις πρώτες δράσεις ανακούφισης των κατοίκων και επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες:

  1. Εγκρίθηκε το αίτημα για παράταση οικονομικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, σε Χανιά και Ρέθυμνο. Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε υπουργικές αποφάσεις για τη στήριξη των πληγέντων, με βάση τις οποίες:

Α) Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Σφακίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, προβλέπεται ότι:

– Η καταβολή στις ΔΟΥ των βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν από 13.2.2019 έως σήμερα ή λήγουν στο διάστημα από 28.2.2019 έως 13.8.2019, παρατείνεται έως και 13.8.2019.

Για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, θα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

– Η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων την 13.2.2019 οφειλών, των ανωτέρω προσώπων, αναστέλλεται μέχρι και την 13.8.2019.

Β) Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στο Δήμο Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, προβλέπεται:

– Η καταβολή στις ΔΟΥ των βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν από 15.2.2019 έως σήμερα ή λήγουν από 28.2.2019 έως 15.5.2019, παρατείνεται έως και 15.5.2019.

Για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, θα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

– Η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων την 15.2.2019 οφειλών, των ανωτέρω προσώπων, παρατείνεται μέχρι και την 15.5.2019.

Γ) Για όλες τις παραπάνω περιοχές και για τα ίδια πρόσωπα, προωθείται άμεσα απόφαση για παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του αναλογούντος φόρου.

2. Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, υπέγραψε απόφαση η οποία προβλέπει άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) το Φεβρουάριο 2019,  στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου.

Με βάση την απόφαση και σε εφαρμογή του ν. 4578/18, σε όλες τις επιχειρήσεις και στους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις παραπάνω περιοχές, θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:

1. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

2. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

3. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με την από 27/2/2019 επιστολή της προς ταυς Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Aμεσα και για όλους τους επιχειρηματίες των πληγεισών περιοχών, θα πρέπει να ισχύσουν τα εξής μέτρα:

I.  Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, του ΦΜΥ, των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα που θα αποκατασταθεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς.

II. Αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ μέχρι και πάλι την αποκατάσταση της λειτουργίας της τοπικής αγοράς.

III. Εισαγωγή ειδικών ρυθμίσεων για τις οφειλές πάσης φύσεως των κατοίκων των παραπάνω περιοχών.

IV. Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.

V. Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

VI. Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.

VII. Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.

VIII. Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.

IX. Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.

X. Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες

περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

XI. Παράταση της προθεσμίας για την ηλεκτρονική δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών και λοιπών υποχρεωτικών στοιχείων στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

XIII. Παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των τοπικών επιχειρήσεων που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

XIV. Παράταση της προθεσμίας υποβολής των ΑΠΔ προηγούμενων μηνών στον ΕΦΚΑ.

XV. Καταβολή εκτάκτου επιδόματος 5.000 ευρώ για τα νοικοκυριά τα οποία επλήγησαν και 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις, το οποίο θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με λοιπές οφειλές.

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ ζητάει, στο μέτρο του δυνατού, την συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την απαιτούμενη από τον νόμο καταγραφή των ζημιών και την απόδοση της οποιασδήποτε αποζημίωσης αναλογεί προς όλους τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των πληγεισών περιοχών της Κρήτης.

 

ON LINE Σύμβουλος/Επικαιρότητα


 


 

 

 powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες